Friday, April 20, 2012

CHEESE CAKE

1 buku pheladalphia cheese
1 biji telur ayam
3/4 cawan gula cast...or
1 cawan mentega
1 sudu the esen vanila
1 sudu perasa oren (optional ajee)
1 packet biskut digestive (sebagai base) , nak guna biskut lain pun tak aper.

caranya

1.hancurkan biskut hingga menjadi tepung/serbuk .
2.campurkan dengan 1 cawan mentega- (kalau rasa mentega dan biskut tidak sebati tambah lagi sikit mentega) gaul hingga boleh jadi base cheese cake nanti dan tekap kedalam acuan bekas kek or apa2 acuan yang disuka (pastian acuan boleh dibakar).
3.masukkan kedalam peti ais selama 30minit ajee
4.dlm bekas yang lain masukkan pheladaphia cheese, gula dan telur – pukul hingga kembang dan akhir masukkan esen vanilla dan perasa oren (kalau suka) – pukul hingga sebati dan kembang.
5.keluarkan base cheese cake tadi dari peti ais dan tuangkan cheese yang sudah dipukol tadi keatas base tadi dan bakar dlm oven selama 45 minit, sejukkan sebentar sebelum masukkan dlm peti ais semula.
6.Boleh dihidangkan bila2 masa.See more

No comments: